Partillebo blir företagspartner till Hela människan

Hela människan öppnade sin matbutik på Kyrktorget i november 2022. Syftet med butiken är att kunna erbjuda mat till reducerat pris till personer boende i Partille, via andra butikers och tillverkares svinn. Bakom butiken står Hela Människan, som är en ideell organisation som tror på alla människors lika värde och har kyrkorna i Partille som huvudmän. Butiken drivs av en butiksansvarig och flera frivilliga volontärer.

Ett flertal diakoner från kyrkor i Partille och David Svensson, verksamhetsledare på Hela människan, kan utfärda medlemskap för den som har behov av att kunna handla till kraftigt reducerade priser. Kriterier för medlemskapet är att man är skriven och bor i Partille och att man har en inkomst efter skatt på max 12 000 SEK. Medlemskapet gäller sex månader i taget. Därefter har man ett nytt samtal med någon av diakonerna eller David för att se hur livssituationen ser ut.

Men, alla som vill är välkomna att handla i butiken. Icke medlemmar betalar ett högre pris, men fortfarande lägre än ordinarie pris. – Vill man stötta vår verksamhet så är detta ett sätt man som enskild person kan göra det, säger David Svensson, verksamhetsledare på Hela människan. Kom förbi och köp någon av de varor som finns kvar så slipper även vi svinn och pengarna vi får in går raka vägen in i vår verksamhet, förklarar David.

Fyra gånger/vecka hämtar Hela människan mat hos butiker och leverantörer i närområdet. Willys i Partille och Sävedalen, Lidl i Partille, Cederlöfs konditori samt Hugo Ericsson ost är några av dem som regelbundet lämnar varor till Hela Människan.

Butiken på Kyrktorget har blivit en mötesplats. Klockan 12.50 tar David nummerlappar och lägger i en hatt. Utlottningen ger turordningen i vilken man får komma in och handla. Klockan 13.00 slår butiken upp sina dörrar och det brukar komma cirka 40 personer under de första 40 minuterna. Stämningen är god och familjär. Många återkommer varje vecka och flera har lärt känna varandra. ”Kökompisar” hittar gemensamma samtalsämnen och gemensamma nämnare.

- Vi har fått mycket fin respons från våra medlemmar och i somras när vi stängde för sommarledighet skrev flera på Facebook att de saknade oss, fortsätter David. När vi har medlemssamtalet och går igenom livssituation och ekonomi, har vi också möjlighet att fånga upp behovet av annat stöd som personen kan vara berättigad till. Detta är den viktig del i vårt arbete.

Partillebos samarbete med Hela människan baserar sig på en grundtanke om att vara en aktiv part i närområdet där man verkar.
– Vi har all vår verksamhet i Partille och vi vill vara med och stödja vårt närområde och våra hyresgäster genom livets olika faser, säger VD Mats Nilsson. Hela människans verksamhet att minska svinnet såväl som att skapa ekonomiskt utrymme för enskilda i en tuff situation, är både lovvärd och går i linje med vårt sätt att se på hållbarhet. Vi kommer också att uppmuntra våra medarbetare att göra volontärstimmar hos Hela människan på arbetstid vid några tillfällen per år. Detta är frivilligt för den som känner för det. Ett bra sätt att göra en god insats för närområdet och ta del av andra verksamheters arbete i vår kommun. Jag ser fram emot att utveckla samarbetet tillsammans med Hela människan och är glad att Partillebo kan vara med och bidra till ett Partille där vi hjälper varandra.